Jednokratno plaćanje računa kroz mojeRačun

jednokratno plaćanje kroz sustav mojeracun

Jednokratno plaćanje kroz servis mojeRačun omogućuje vam da odmah platite sve račune bez naknade i bez prepisivanja podataka u internet bankarstvo.

Jeste li primijetili gumb “PLATI” na sučelju primljenih eRačuna na servisu mojeRačun? Klikom na taj gumb možete odmah platiti zaprimljeni račun koristeći opciju jednokratne platne transakcije.

Naši korisnici mogu plaćati sve primljene eRačune direktno kroz mojeRačun sustav bez posebne registracije, a jednokratna platna transakcija dostupna im je bez naknade.

Ne morate izrađivati nalog za plaćanje u vašem računovodstvenom programu, niti učitavati taj nalog u internetsko bankarstvo. Sve što trebate je kliknuti na “PLATI” i autorizirati preddefinirane podatke za plaćanje.

Što je jednokratno plaćanje

Jednokratno plaćanje ili jednokratna platna transakcija je opcija plaćanja zaprimljenih eRačuna bez ugovorne obaveze bez pretipkavanja podataka u internet bankarstvo.

Gumb “PLATI” koji vodi na jednokratno plaćanje nalazi se odmah uz zaprimljeni eRačun koji je preuzet. Klikom na taj gumb, otvara se nalog koji sustav sam popunjava podacima s računa. Naziv dobavljača, OIB društva, adresa i iznos terećenja, sve je sadržano u nalogu koji je sustav pripremio. Ponekad se može dogoditi da sustav ne povuče poziv na broj, ako podatak nije među strukturiranim podacima XML dokumenta.

To znači da ćete ga morati sami upisati, no ujedno je to i jedini podatak koji ćete možda morati ručno unijeti. Vaš broj računa sustav također sam unosi.

Što ako želim platiti s drugog računa

Jednokratno plaćanje, odnosno jednokratna platna transakcija može se obaviti s glavnog (preferiranog) računa ili izborom vašeg drugog računa iz padajućeg izbornika.

Autorizaciju plaćanja korisnik obavlja direktno putem pouzdane autentifikacije klijenta (SCA). Za jednokratno plaćanje koristi se dvofaktorska autentifikacija (2FA), odnosno autorizacija tokenom koja se smatra najsigurnijim načinom autentifikacije.

Isključivo osoba koja posjeduje token, ili je ovlaštena za njegovo korištenje, može pristupiti stranici i autorizirati nalog za jednokratno plaćanje.

Možete zakazati i buduće plaćanje

Jednokratna platna transakcija može se platiti odmah ili zakazati kao plaćanje s budućim datumom izvršenja. To vam može biti posebno korisno za račune kojima dospijeće nije na dan izdavanja računa. Nalog za plaćanje zadajete na isti način kao i za plaćanje trenutnih naloga, ali u podacima za plaćanje unosite datum valute. Sustav će provesti plaćanje na datum dospijeća.

Ova opcija može vam biti korisna i za plaćanje dobavljača s kojima ne poslujete redovito, odnosno nemate ustaljenu dinamiku plaćanja.

Nakon što zaprimite eRačun, preuzmite ga, kliknite “PLATI” i ne morate više razmišljati o valuti, odnosno kada je datum dospijeća.

Je li jednokratno plaćanje za skupne naloge

Jednokratno plaćanje ne možete koristiti za plaćanje skupnih ili zbirnih naloga, već isključivo pojedinačnih računa s trenutnim ili budućim datumom plaćanja.

Skupne naloge možete plaćati kroz merBanking uslugu koju možete aktivirati u svakom trenutku i početi koristiti uz potporu naše korisničke službe koja će vas naučiti kako iskoristiti maksimalnu vrijednost ove usluge.

Skupni nalozi se kroz merBanking mogu plaćati generiranjem zbirnog naloga unutar računovodstvenog programa.

Svi pojedinačni nalozi unutar grupnoga moraju se plaćati s istog bankovnog računa, no datumi izvršenja pojedinačnih naloga mogu biti tekući ili budući.

Nakon što merBanking zaprimi zahtjev za grupno plaćanje i verificira ga, kreira platni nalog i šalje ga u sustav banke, a banka u vaš računovodstveni sustav vraća status izvršenja za sve naloge.

Jednokratno plaćanje ponuda

Usluga jednokratnog plaćanja jedna je od onih usluga koje su nastale liberalizacijom financijskog tržišta nakon revidiranja Direktive o platnim uslugama Europske unije (PSD2).

Njome je omogućeno takozvano plaćanje po zaprimljenom elektroničkom dokumentu, a tržite ovu uslugu poznaje pod nazivima IBAN2IBAN (I2I) i Account-to-Account (A2A) plaćanja.

Ona predstavlja direktan prijenos novca s računa platitelja na račun primatelja, bez posredništva kartičarskih kuća.

Riječ je o sve popularnijem obliku plaćanja koji će u narednim godinama postati češće korišten od tradicionalnog kartičnog plaćanja.

I u Hrvatskoj raste broj korisnika A2A ili I2I metode, posebno u segmentu plaćanja troškova gdje je primjena jednokratnih platnih transakcija lakše i brže primjenjiva.

Korisnici mojeRačun usluga također imaju jedinstvenu mogućnost koristiti najbolje značajke usluge – odmah nakon zaprimanja eRačuna platit potraživanje ili ga unutar sustava poslati na plaćanje s budućim datumom.

ZANIMA ME USLUGA